sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Juhannus viikonloppu / Midsummer weekend

Nyt on jo sunnuntai ja olen kotona viettämässä viimeistä iltaa, joten nyt on hyvä hetki kertoa minun aivan totaalisen täydellisestä Juhannuksesta. Joka Juhannus iso osa isän puolen suvustani suuntaa mökille, joka sijaitsee Janakkalassa, ei järven rannalla ikävä kyllä, mutta onnekseni siellä on palju, uima-allas ja savusauna eli on mukavaa viettää Juhannusta siellä.

Kuten aikaisemmin kirjoitin, niin saavuin Riihimäelle siinä kolmen aikaan, josta menin auttamaan isääni ja katsomaan, että hänellä on kaikki mahdollinen mukana ja sitten puoli neljän aikaan kävelimme viereiselle bussipysäkille, josta veljeni tuli hakemaan Juhannus-bussilla. Bussissa oli sitten tarjoiluna Flaggpunchia, joita nautimme muovimukeista. Minähän jo arvasin, että veljeni ostaa kyseistä juotavaa ja mainitessani asian hänelle, hän esitti aivan tietämätöntä. Bussissa tuli myös siskoni A, hänen avopuolisonsa E, isäni A, serkkuni P, hänen avovaimonsa B, setäni J, hänen avovaimonsa J, serkkuni K, hänen ystävänsä H ja veljeni V ajoi kyseistä bussia.

Matkassa meni noin tunti ja sitten saavuimme mökille. Taivaalla oli pari pahaista pilveä, mutta kertaakaan ei koko illan aikana satanut vettä ja sehän vasta oli aivan mainiota, koska viime vuonnahan oli erittäin kylmä ilma ja ihmisillä oli käytössä untuvatakkeja yms. Paikanpäällä oli myös alkamassa ensimmäinen kattaus eli tarjottavana oli laudelohta, uusia perunoita, sillikaviaaria ja mallasleipää, erittäin yksinkertaista, mutta hyvää. Kello kuudelta perinteisesti alkaa lipunnostolla, edellisen vuoden muisteluilla, saavutuksien ja urotöiden palkitsemisilla, joka vuotisella laululla ja sitten Kullervon-kisojen aloittaminen. Meillä alkoi viime vuonna uudenlainen perinne. Ennen viime vuotta pelasimme aina minikyykän eli mölkyn suht myöhään Juhannus aattona, mutta viime vuonna tuli siis uusi perinne eli Kullervon viisiottelu. Kyseisessä kilpailussa on kyse viidestä eri lajista eli kuulantyöntö, pituushyppy, tikanheitto, frisbeenheitto ja minikyykkä. Minä satuin viime vuonna voittamaan kyseisen kilpailun, joten kaiverrutin pokaaliin omaan nimeni ja vuosiluvun ja tehtäväni oli tuoda kyseinen pokaali uudestaan Juhannuksena paikalle. Ikävä kyllä en tänä vuonna voittanut kilpailua vain se meni suvun ulkopuolelle eli H:lle Tampereelta. Ensi vuonna sitten uudestaan.

Ennen kilpailemista oli myös ohjelmassa sepeltämistä eli yleensäs kaikki naiset menevät keräämään seitsemän erilaista kukkaa ja muita rehuja ja niistä sitten tehdään seppele, jonka serkku P kiinnittää Juhannussalkoon. Joka vuonna minun seppeleeni näyttää hautajaisseppeleeltä, mutta tänä vuonna ei niin pahasti. Serkkuni K tekee joka vuonna isoimman, eli sekin on jo meillä eräänlainen perinne.

Juhannussalko / Maypole
Eli seppeleiden tekemisten jälkeen aloitimme kilpailut kaikilla muilla lajeilla paitsi mini-kyykällä, koska se on aina viimeisenä, melken myöhään yöllä. Eniten pisteitä voi saada tikasta ja minikyykästä eli molemmista se 50 pistettä, mutta minikyykässä parhaiten pärjännyt yleensä voittaa koko kilpailun. Koko minun sukunihan on erittäin kilpailumielistä porukkaa, mutta onneksi olemme suht hyviä häviäjiä, joten vaikka muita pelaajia härnätään ja häriköidään, niin me katsomme sen olevan osa pelin henkeä, joten mielestäni kukaan ei ole ottanut nokkiinsa tällaisesta käytöksestä.

Ennen minikyykkää päätimme pitää toisen kattauksen eli syödä taas uusia perunoita, lohta, nyhtöpossua, kaikenmaailman erilaisia salaatteja ja muita ruokia, mitä ihmiset tuovat sinne. Joka vuonna molemmat tätini sanovat, että tuokaa vain senverran ruokaa, mitä itse syöt, mutta joka vuonna sitä on aivan liikaa ja ruokaa riittää sunnuntai iltaan asti. Niinkuin tänäänkin.

Kaikki olivat syöneet ja juoneet oikein kunnolla ja sen jälkeen suuntasimme kyykkäkentälle aloittamaan mittelön tämän vuoden mestaruudesta. Meidän kyseisen pelin säännöt poikkeavat hieman normaaleista mölkyn säännöistä esimerkiksi meillä riittää kolme ohiheittoa eikä niiden tarvitse olla peräjälkeen ja sitten putoat pelistä. Aina kun heität ohi niin naiset juovat shotin Waldemar-nimistä alkoholia ja miehet Doris-nimist' alkoholia. Voin sanoa, että Waldemar on maultaan erittäin pahaa. Minulla ei peli mennyt yhtään hyvin ja tipuinkin pois aika nopeasti. Seurasin pienen hetken peliä, mutta sitten päätin siirtyä saunomaan, uimaan ja paljuilemaan. Siskoni L oli erittäin lähellä voittamista, mutta kuten kirjoitin, pokaali meni Tampereelle H:n mukana. Ensi vuonna uudestaan sitten. Loppuyö meni sitten ihmisten saunoessa, uidessa, paljuilessa, nauttiessa muiden seurasta, hyvästä ruuasta ja muuten vain rennosti ottaen. Ja kaiken kukkuraksi sää olin aivan mahtava! Koko viikon ennen Juhannusta olin seurannut säätietoja ja oli vain fiilis, että vettä tulee satamaan aivan liikaa ja sitten on kylmää ja märkää. Mut ei niinkään mennyt.

Pikkuhiljaa ihmisiä alkoi katoamaan, osa meni kotiin ja jotkut menivät vain nukkumaan. Itse en ollut tällä kertaa viimeisten joukossa, joka meni nukkumaan vain itse menin jo neljän aikaan untenmaille. Tätini H tuli herättämään minut yhdeksän aikaan, koska isältäni pitää mitata verensokeri aamuisin ja minä tiesin kuinka tehdä sen. Onneksi siinä ei mennyt kauaa vaan pystyin mennä takaisin nukkumaan.

Lauantaina heräsin sitten lopulta siinä kahden aikaan ja en edes ollut viimeisimpiä, koska siskoni A heräsi avopuolisonsa kanssa siinä neljän aikaan, mutta toinen siskoni heräsi vasta kuuden aikaan. Vähän univelkoja kyllä. Lauantain aikana sitten taas syötiin, uitiin, paljuiltiin, käytiin bussi-ajelulla, paistettiin lettuja ja pelattiin krokettia myöhään illalla. Krokettipeli oli aika kilpailuhenkistä peliä taas ja toisten palloja krokattiin aika paljon. Aika pitkän aikaan olin jumbo sijalla, mutta lopulta pääsin kolmanneksi eli pelin kulku muuttuu aika paljon. Menin siinä ennen neljää nukkumaan, mutta sain aivan mahtavan kuvan otettua mökiltä siinä kolmen aikaan. Suomen luonto on kyllä kaunis. Olen onnellinen, että on tuollainen paikka missä viettää kesää.

Erittäin hyvä lettu / Delisious crepe

Muurinpohjapannu

Näkymä klo 3 / Sights around three in the morning

Sunnuntaina sitten heräsin jo siinä klo kahdentoista aikaan, oli aurinkoinen päivä ja lämmintä. Sunnuntaina en oikein tehnyt mitään kunnolla, enemmänkin oleskelin vain. Pakkasin kyllä tavarani ja siivosin jonkinverran, etteivät tätini joudu tekemään kaikkea. Päivällä pelasimme vielä yhden krokettipelin, hieman erilaisella radalla ja tällä kertaa tulin toiseksi. Ehkä tarvitsen hieman lisää harjoitusta. Veljeni meni jopa uimaan altaaseen, vaikka vesi oli vain +12 eli aika kylmää. Itse istuin vain altaan reunalla ja nautin olosta. Siinä kuuden aikaan sanoin hyvästejä sukulaisille ja ystäville, jotka olivat siellä, koska en tulisi näkemään vähään aikaan. Sitten menin kälyni S:n kyydillä Helsinkiin, valmiina viettämään viimeistä iltaani Töölössä. Nyt tuntuu aivan kuin olisin saanut hieman väriä ihooni siis Lue = palanut hieman. Minähän en siis rusketu.

Mutta nyt nukkumaan ja seuraavina parina päivänä nauttimaan viimeisistä päivistä Helsingissä.
Peli alkaa / The game begins

Palloni on maastoutunut / My ball is hiding

Kuka menee läpi? Who goes through?

Lisää kilpailua! More competition!
Now is Sunday and a good time to tell you about the totally perfect and awesome Midsummer! Every Midsummer a big part of my family is going to spend it at our "family cottage" in Janakkala and this year is not an exception. Our cottage does not have a lake or sea near, but luckily we have a swimming pool, smokesauna and old style bathing tub (Palju) and it's enough for me.

As I told before, I arrived to Riihimäki around three o'clock and from there I went to help my dad, to see that he had everything he needs for the weekend and around three thirty we started walking towards the bus stop, because my brother V vas waiting there with the Midsummer bus. There was some punch serving and the drink was really good. There were already my sister A, her boyfriend E, my dad A, cousin P, his so B, uncle J, his so J, cousin K, her friend H and my brother V, who was driving the bus. Trip to our cottage took around one hour and then we were there. During the trip we saw few clouds, but luckily there were no rain on Friday. The weather was awesome, especially when comparing to last years weather. Year ago it was really cold, raining and people were wearing winter coats. Then the first sitting was starting and there was some boiled potatoes, salmon that was cooked in the smokesauna, herringcaviar and maltbread. So basic and good food. Once in a year.

When the clock strikes 6 pm, it's time for the traditional part to begin, raising the flag, singing some songs, everybody telling something about the last year that they are happy about, rewarding people if they have achieved something bigger and reading the Kullervo-competition vow, where we all vow that are having a clean competition, no "doping" or cheating. Last year out tradition changed a little. Two years ago we only played one game and we did not have trophy to the winner, but my aunts found an old trophy from the attic, that used to belong to my grandpa and they decided that we should use it again. So from last year on, we had five different sports and they were shot put, long jump, darts, throwing frisbee and Mölkky. Mölkky is a game where you have 12 wooden pins that you are trying knock over by throwing a little bigger stick at them. The pins have numbers from 1 to 12 on them and if you knock one down with the number 9 on it, you get 9 points, but if you knock down more than one, you get as many points as you knocked down.

Mölkky / the game of Mölkky


Last year I won the game, so I got the trophy home and I had to have it engraved with my name and the year I won. Unfortunately I did not win again and the trophy even went to somebody who does not belong in our family. I have to try again next year. Also before the games, females make wreaths, that are going to hang from the Maypole. You have to have at least seven different flowers on your wreath, it is a Midsummer belief. After you have finished the wreath, cousin P would hang it from the Maypole. Every year my cousin K makes the biggest and greatest wreath and I could say that it's a tradition already.

So after making the wreaths we started with the games, except the Mölkky, because it traditionally the last game in the middle of the night. The most points you can get from Mölkky or darts, 50 from each game, but usually the one who gets most points from Mölkky, is the winner. After playing four first games we were having the second sitting and there were again potatoes, salmon, pulled pork, many different kinds of salads and different kinds of foods that people bring there. Every year there is this rule that you should only bring food that you're going to eat, but every year there is too much food so that we are still eating the food on Sunday evening. That happened again this year.

After everybody had eaten, we started towards the Mölkky field to compete for this years championship. I did not do that good this year and I fell from the game quite fast. I stayed there for some time to watch the game, but after some time, I decided to go and enjoy the bath tub, swimming pool and smoke sauna. Later I heard that cousin K's friend H won the trophy. Have to try again next year, maybe I'll be better then. The rest of the night went fast, people were swimming, going to sauna, eating, drinking, having a good time, socialising and taking it easy. The whole cherry on the top was the weather. For the whole last week I had been checking the weather and it had shown rain and bad weather, but luckily it did not happen.

Some people went home from the cottage and some people stayed over. This time I was not the last one who went to sleep and I decided to go to sleep already around four in the morning. My aunt H came to wake me up around nine in the morning, because I had to check my dad's blood sugar, but after that I went back to sleep. I woke up again around two in the afternoon, but I was not the last one. My sister A woke up around four pm, but my sister L was the latest to wake up, she woke up at six pm. Then we were playing croquet, eating food,doing a small bus trip, bathing in the tub and just enjoying the time. Saturday went really fast. Soon it was already middle of the night and awesome scenery so I had to take some pictures. The nature was so beautiful that I feel so blessed.

On Sunday I woke already around noon, it was a sunny and warm day. I didn't do much today, just sitting in the swings and enjoying the weather. I did pack my things and did some cleaning, so that my aunts should not do everything. We played another game of croquet and I was the second, my aunt P won the game. Around six I said goodbyes to my family and friends because I would not see them in some time. Then I went home with my sister-in-law S, because she was driving to Helsinki. Now I'm spending my last night in Töölö and feeling sad. Now it feels that I got some colour during the day. Read = burned in the sun because I do not get a tan.

But now of to bed and tomorrow going to enjoy the last days in Helsinki.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti